Hormonen

[wat je moet weten over hormonen]

Hormonen?

Jouw Gezonde Voeding is gespecialiseerd in het onderzoeken van de oorzaak van een hormonale disbalans. Maar wat zijn eigenlijk hormonen? Wat doen ze? En wat houdt een hormonale disbalans precies in?

Hormonen zijn de boodschappers van ons lichaam, zij regelen de communicatie tussen cellen van ons lichaam en hebben invloed op onze lichamelijke én geestelijke gezondheid; hoe wij eruit zien, hoe wij functioneren en hoe wij ons voelen. 

“Mannen en vrouwen beschikken
over 
dezelfde hormonen, alleen in een verschillende verhoudingen.“

Vrijwel alle processen in het lichaam worden beïnvloed door hormonen, zowel langlopende als kortlopende lichaamsprocessen.

> Groei en ontwikkeling
> Puberteit en voortplanting
> Stofwisseling
> Water- en zouthuishouding
> Gedrag, gevoel en emoties

Hormonen bepalen bijvoorbeeld of je vet opslaat of verbrandt [bij een hormonale disbalans kan je in gewicht aankomen], hoe hoog je energie-inname en -verbruik is en of er spiermassa wordt opgebouwd of afgebroken. Hormonen worden gemaakt in de klieren van verschillende lichaamsdelen, zoals:

> Hoofd: hypothalamus en hypofyse
> Hals: schildklier en bijschildklieren
> Buik: bijnieren, alvleesklier [pancreas]
> Voortplantingsorganen: eierstokken en teelballen

 Hormonale klachten

– verschillen en overeenkomsten man & vrouw –

Man & Vrouw

    Huidroblemen

    Hoofdpijn/migraine

    Overgewicht

    Laag libido

    Slaapproblemen

    Zweten

    Auto-immuunziektes

    Stemmingswisselingen

    Burn-out/depressie

    Buikvet

    Angstgevoelens

    Hongergevoel; trek in zoet of zout

Man

    Kaalheid

    Penopauze

    Borstvorming

    Impotentie

    Prostaat

Vrouw

    Menstruatieklachten

    Premenstruele klachten [PMS]

    Polycysteus Ovariumsyndroom [PCOS}

    Overgang

Hoe ontstaat een disbalans?

Ons lichaam heeft zich duizenden jaren geleden ontwikkeld. Daarbij heeft het zich gevormd naar wat de leefomgeving toen van het menselijk lichaam vroeg. Omdat het aanpassingsproces een erg traag proces is, lijkt ons lichaam nog steeds op dat van de oermens.

Onze leefomgeving is in de tussentijd echter enorm veranderd, zo ook ons voedingspatroon, onze manier van bewegen en ons stressniveau. Tegenwoordig krijgen wij steeds vaker te maken met hormonale klachten of ziekten, simpelweg omdat onze genen niet de tijd hebben gehad om zich aan onze huidige leefomgeving aan te passen.

Zo komen auto-immuunziektes [falend afweersysteem] ook steeds vaker voor. Dit kan erfelijk zijn, maar kan ook een gevolg zijn van een hormonale disbalans. Auto-immuunziektes worden namelijk deels bepaald door jouw genen, maar ook voeding en leefstijl spelen een rol.

Jouw Gezonde Voeding
weet wat je lichaam nodig heeft op mentaal,
fysiek & emotioneel niveau.

80% van je immuunssysteem bevindt zich in je dikke darm. Als je darmwand beschadigt, kan dit je immuunsysteem aantasten waardoor er een auto-immuunziekte kan ontstaan. Er komen dan, door de zogenaamde lekkende darm, stoffen buiten de darm die er niet horen en het immuunsysteem activeren. Normaal gesproken ruimt het afweersysteem alleen ziektes op, maar bij auto-immuunziektes valt je afweersysteem ook gezonde delen van je lichaam aan. 

Bekende auto-immuunziektes zijn: Addison [bijnierproblemen], Diabetes type I [suikerziekte], Coeliakie [glutenallergie], Colitis Ulcerosa [ontstekingen in de dikke darm en endeldarm], Ziekte van Crohn [ontstekingen in het spijsverteringkanaal], Ziekte van Graves [snel werkende schildklier], Hasimoto [traag werkende schildklier], Alopecia Areata [kale plekken op het hoofd] en Reumatoïde artritis [gewrichten]. 

Ook voedselallergieën, voedselintoleranties of voedselovergevoeligheid komen steeds vaker voor. De exacte oorzaak waardoor dit steeds vaker voorkomt is niet wetenschappelijk onderzocht, maar ook hier lijken onze huidige voeding en leefstijl grote invloed op te hebben.