Blog

[Hoe lees je etiketten?]

 Blog – Voeding

Hoe lees je etiketten?

Daar sta je dan, net besloten om gezonder te eten, in de supermarkt en je hebt geen idee welk product je nu het beste kan kiezen. Het is verleidelijk om voor de etiketten te gaan waar op staat ‘geen suiker toegevoegd’ of ‘0,0% vet’ of ‘boordevol vezels’. Maar is dat dan ook de gezondste keuze?

Levensmiddelenfabrikanten zijn verplicht om ergens op de verpakking de ingrediënten van hun producten te vermelden. Helaas is dat niet altijd even helder en overzichtelijk. Vaak worden [heel] kleine lettertjes gebruikt, of onbegrijpelijke termen, of nietszeggende E-nummers of ze verbloemen ingrediënten onder schuilnamen. Hoe lees je een etiket en hoe selecteer je de beste optie? Hieronder neem ik je mee in vijf stappen.

1. Voorkant verpakking is vaak misleidend

Vaak begint het al met een misleidende naam en een misleidende afbeelding. Check of de voorkant klopt met de informatie op de achterkant. Is het bijvoorbeeld echt granaatappelsap, of is het appelsap met een klein beetje granaatappelsap?

2. Volgorde van de ingrediënten

De ingrediënten staan altijd vermeld op volgorde van de hoeveelheid die er van dat ingrediënt in zit. Dus het eerste ingrediënt dat je tegenkomt, daar zit het meeste van in, het tweede ingrediënt wat minder et cetera. Dus als een van de eerste ingrediënten al iets van suiker is, kun je het beter weer terugleggen.

3. E-nummers 

Toegestane toevoegingen hebben allemaal een E-nummer. Niet alle E-nummers zijn schadelijk, maar heel veel toch wel. Als een product uit heel veel E-nummers bestaat, kun je je afvragen hoe gezond dit is. Een enkel E-nummer kan goed onderzocht zijn, maar er is geen onderzoek gedaan naar wat er met je lichaam gebeurt als je verschillende E-nummers tegelijk binnen krijgt…

Er zijn verschillende apps te downloaden waarmee je een snelle check kan doen of een E-nummer schadelijk voor je is of niet. 

4. Schuilnamen

We worden steeds kritischer op wat we eten. De fabrikanten houden er rekening mee dat jij bijvoorbeeld E-nummers of bepaalde ingrediënten wilt vermijden. Dus omschrijven ze het met onschuldig klinkende namen. Een heel bekend voorbeeld is bijvoorbeeld ‘natuurlijk aroma’. Dat klinkt heel onschuldig, maar dat is vaak de schuilnaam voor E621/ve-tsin. Dat wil je echt niet in je eten.

Hieronder zie je nog een aantal namen voor hetzelfde stofje: Mononatriumglutamaat (MSG), glutamaat, glutamaatzuur, gehydrolyseerd eiwit, gehydrolyseerd proteïne, gehydrolyseerd plantaardig eiwit, plantaardig eiwit hydrolysaat, gehydrolyseerd sola eiwit [proteïne], gehydrogeneerde plantaardige olie of vet, eiwit-[proteïne] extract, soja-extract, gistextract, caseïnaat, eiwitten uit tarwe, kunstmatige aroma’s, specerijenextracten, maltodextrine, moutextracten.

5. Suiker

Nu we druk bezig zijn om suikers uit onze voeding te weren, zien we veel producten ‘zonder’ suiker. Vaak zit er echter toch suiker in maar ook dit weer onder andere namen . [Vruchten]concentraten worden veel gebruikt ter vervanging van suiker, dat klinkt gezond maar het heeft niks meer met fruit te maken. Ook honing wordt vaak gebruikt als natuurlijke zoetmaker. Maar als honing verhit wordt, verliest het zijn gezonde voordelen en wordt het eigenlijk weer gewoon suiker. Ook rietsuiker heeft een gezond imago, maar is net zo’n bewerkt product als gewone witte suiker. 

Wat helpt is om ook altijd naar de voedingswaarde op het etiket te kijken, daar kan je goed zien hoeveel gram suiker er per 100 gram of 100 milliliter in zit.

Hierbij nog een paar andere benamingen voor suiker: dextrose, maltose, maltodextrine, xylose, galactose, fructose, lactose, sacharose, sucrose, melasse, maïsstroop, glucose-fructosestroop, fructosestroop, glucosestroop, maïsmoutstroop, bietsuiker.

 Kortom:

>   Een bekende uitdrukking is ‘eet niks wat je overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen’.

>   Mijd voedingsproducten die goed voor de gezondheid beweren te zijn. Eigenlijk is het waarschijnlijk dat iets, als het verpakt is, al bewerkt is.

>   Als een product meer dan vijf ingrediënten bevat, kun je je afvragen of het wel een goede keuze is. Dit zijn vaak producten die bewerkt zijn in een fabriek en daardoor niet meer natuurlijk zijn.

>   Door te kiezen voor puur, onbewerkt en gevarieerd eten zet je al een heel grote stap in de richting van gezond en natuurlijk eten.

Gerelateerde Blogs

– bewijs dat gezonde voeding óók lekker en eenvoudig kan zijn –