Blog

[Recepten - Granola]

 Blog – Recepten

Granola

Het is zo simpel om je eigen granola te maken. Het is zo klaar, het komt niet heel precies en je kunt er vele varianten van maken. En je huis ruikt heerlijk! Ik maak vaak een grote hoeveelheid, het is ook leuk om weg te geven in een weckpotje of jampotje.

havermout
fruit met granola
granola

Granola

Zaden en pitten hebben veel gezondheidsvoordelen. Naast dat ze omega 3-vetten, eiwitten en vezels bevatten zitten ze ook vol met mineralen, vitaminen en antioxidanten. Per 100 gram bevatten ze best wel wat calorieën, maar zoveel eet je er eigenlijk nooit van. De vezels in de zaden en pitten zorgen ervoor dat je minder snel honger hebt omdat je lichaam er lang over doet om ze te verteren. Dus ook een heel slim tussendoortje! De omega 3 zorgt ervoor dat je bloedsuiker stabiel blijft, waardoor je hormonen ook weer in balans blijven. Elke zaadje en elk pitje heeft zijn unieke gezonde eigenschappen.

Wat heb je nodig?

Bereidingstijd
+/- 30 minuten

Wat heb je nodig?

maak een mix van noten en zaden, ongeveer fiftyfifty

Noten:
walnoten, paranoten, amandelen, macademianoten, hazelnoten (tip: een bakje gemengde ongebrande noten kan ook)

Zaden:
maanzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, pijnboompitten

Overig:

 twee kopjes havermout of havermoutvlokken, 3 à 4 eetlepels honing, 3 à 4 eetlepels kokosolie [beetje afhankelijk van de hoeveelheid die je hebt] en 3 eetlepels geraspte kokos

Optioneel:
rozijnen, cranberries, ander gedroogd fruit

granola

Hoe maak je het?

1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Leg op de bakplaat van de oven een vel bakpapier.

2. Maal alle noten en zaden in porties wat fijner in de blender/keukenmachine of met de staafmixer. Doe dit in een kom. Voeg de havermout en de geraspte kokos er aan toe en meng het door elkaar.

3. Verwarm in een pannetje op een zacht vuurtje de honing met de kokosolie. Als de kokosolie met de honing is gesmolten, kun je dit door het mengsel roeren. 

4.  Verspreid het mengsel over de bakplaat uit. Het mengsel moet ongeveer 20 minuten in de oven [goudbruin is klaar], roer het na 15 minuten even om. Bewaar je granola in een weckpot en/of vries een gedeelte in.

Deze granola is lekker door de yoghurt of kwark, maar ook lekker over een warme appel- of peercompote of een schaaltje [gemengd] fruit. Uiteraard kan je ook variëren met de ingrediënten, je kunt er bijvoorbeeld ook nog rozijnen of cranberries door doen. Eet smakelijk!

Inspirerende Recepten

– bewijs dat gezonde voeding óók lekker en eenvoudig kan zijn –