Blog

[Recepten - Bananenbrood]

 Blog – Recepten

Bananenbrood

Ideaal als ontbijt of als tussendoortje: bananenbrood. Wanneer je een dag op pad bent en je wilt even iets eenvoudigs én gezonds meenemen, is een plakje bananenbrood precies wat jij nodig hebt: voedzaam en verantwoord. Bak lekker op je vrije [zon]dag een bananenbrood, vries een aantal plakjes in en jij hebt altijd iets voor achter de hand wat óók nog lekker is. 

bananenbrood
bananen
bananenbrood

Waarom eet ik bananen?

Bananen bevatten kalium, calcium, tryptofaan en magnesium. Daardoor kunnen bananen bijdragen aan een lagere bloeddruk, zorgen ze voor een goed werkend hart en zijn ze goed voor ons brein. De vezels in de banaan helpen je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Ook draagt het bij aan sterkere botten, is de vitamine A goed voor de ogen en zorgen de aanwezige antioxidanten voor gezonde cellen.

Voor dit bananenbroodrecept worden rijpe bananen gebruikt. Als je die zo zou eten, hebben die een hoge glycemische lading. Dit betekent dat je bloedsuikerspiegel snel zou stijgen. De glycemische lading wordt echter een stuk lager wanneer je ze verwerkt met andere nutriënten, zoals bijvoorbeeld noten.

Wat heb je nodig?

Bereidingstijd
+/- 20 minuten

Wat heb je nodig?
ontbijt of tussendoortje | +/- 16 stukken

 Het beste is als je zoveel mogelijk biologische ingrediënten gebruikt, dan wordt het bananenbrood nóg gezonder en heeft het een hogere voedingswaarde!

Voorbereiding:
blender of keukenmachine
cakevorm
oven voorverwarmen op 180 graden
cakevorm invetten of bekleden met bakpapier

Ingrediënten:
150 gram havermout of havermeel
3 grote rijpe bananen [of 4 kleine]
4 medjoul dadels 
1 theelepel baking soda 

4 eieren
eventueel eetlepel kaneel of koekkruiden

grote handvol cranberries [ongezoet]
grote handvol rozijnen
grote handvol gemengde noten

bananenbrood

Hoe maak je het?

  1. Als je havermout gebruikt, start dan met het fijnmalen van de havermout in de blender. Doe de fijngemalen havermout of de kant-en-klare havermeel in een kom en voeg hier een theelepel baking soda aan toe. 
  2. Verwijder vervolgens de pitten uit de dadels en doe de dadels samen met de bananen in de blender. Voeg het bananenmengsel toe aan de kom met de havermeel.
  3. Doe daarna de eireren in de blender en mix de eieren één minuut. Wanneer dit klaar is, mag dit mengsel ook aan de kom worden toegevoegd.
  4. Voeg ten slotte de noten, rozijnen en de cranberries toe en roer alle ingrediënten door elkaar.
  5. Vet het cakeblik in of gebruik bakpapier in de cakevorm, zodat het mengsel kan worden toegevoegd.
  6. Verwarm het geheel 45 à 50 minuten in de oven. Laat het vervolgens 10 minuten in de oven afkoelen.

Inspirerende Recepten

– bewijs dat gezonde voeding óók lekker en eenvoudig kan zijn –