Blog

[Recepten - Vadouvan-salade]

 Blog – Recepten

Vadouvan-salade

Op veler verzoek maakte ik afgelopen weekend mijn specialiteit: de ‘vadouvan-salade’. Hij werd door mijn gezelschap wederom goed ontvangen, vandaar dat ik deze ook graag met jou deel. Of je nu een barbecue, lunch of diner moet voorbereiden, deze multifunctionele vadouvan-salade is gegarandeerd een succesverhaal. Lekker, voedzaam en verantwoord als bijgerecht of als maaltijdsalade.

Zoete Aardappel & Vadouvan

Ik combineerde de vadouvankruiden – Indiase curry met Franse twist – van Jonnie Boer met verse groenten en zoete aardappel, die het voedzaam maakt. Zoete aardappel is namelijk een bron van inuline, dat ervoor zorgt dat je lang verzadigd bent en dat tevens jouw bloedsuikerspiegel reguleert. Bovendien zorgen de vezels [meer dan in een gewone aardappel] ervoor dat de goede darmbacteriën gevoed worden. Daarnaast bevat het veel bètacaroteen [antioxidant] en vitamine C.

Wat heb je nodig?

Bereidingstijd
+/- 30 minuten

Wat heb je nodig?
Bijgerecht | 4 à 5 personen
Maaltijdsalade | 2 à 3 personen

Salade:
200 gram spinazie
200 gram zoete aardappel
150 gram rauwe bloemkool [zakje bloemkoolroosjes bij AH] 150 gram rauwe rode kool [eventueel al voorgesneden bij AH]
2 à 3 grote tomaten
1 bakje koriander
2 handen rozijnen
2 handen amandelen [geroosterd of ongebrand]

Dressing:
2/4 olijfolie
1⁄4 appelciderazijn
1⁄4 diksap of honing of ahornsiroop
2 volle theelepels vadouvankruiden (blikje Jonnie Boer verkrijgbaar bij AH en Jumbo)
 
zout 

Hoe maak je het?

  1. Start met het maken van de dressing [of doe dat een dag eerder], zodat de smaken goed kunnen intrekken. Voeg alle ingrediënten van de dressing samen en roer het door elkaar [tip: maak de dressing in een glazen potje].
  2. Ga vervolgens aan de slag met het bereiden van de salade. Was de zoete aardappels en snijd deze in kleine blokjes [de schil kun je eten]. Verhit de olijfolie in een koekenpan, voeg de zoete aardappels toe en deze bak in 10-15 minuten gaar. Grillen in de oven mag ook. Laat de zoete aardappel afkoelen.
  3. Snijd ondertussen de bloemkoolroosjes en de tomaten klein.
  4. Meng de spinazie met de bloemkool, de rode kool, de tomaten, de rozijnen, de amandelen en de enigszins afgekoelde zoete aardappel in een schaal en schenk de dressing erover. Eet smakelijk!

Inspirerende Recepten

– bewijs dat gezonde voeding óók lekker en eenvoudig kan zijn –