Blog

[Is 'biologisch' altijd gezond?]

 Blog – Voeding

Is ‘biologisch’ altijd gezond?

In het voortraject van het 1:1-programma ‘Weet wat je lichaam nodig heeft’ houden deelnemers een week lang een eetdagboek bij. Het geeft mij inzage in het voedingspatroon van de deelnemer. Afgelopen week nam ik een eetdagboek door waarbij het dagelijkse ontbijt uit kwark met biologische crunchy muesli en fruit bestond. Aangezien op de verpakking van de crunchy muesli ‘biologisch’ stond, was de deelnemer ervan overtuigd dat dit een gezonde keuze was. Echter stond er op de tweede en derde plek van ingrediëntenlijst [geraffineerde] suiker in verschillende benamingen.
Toch niet zo’n heel verantwoorde keuze dus.

Tegenwoordig vind je in de supermarkt steeds meer biologische producten, het is booming business. ‘Biologisch’ heeft een gezond imago en daar maakt de marketingwereld graag gebruik van. Producten met een biologisch label worden gezien als een ‘gezonde keuze’, maar in principe bevat biologische jam net zoveel suikers als een niet-biologische jam. Vaak blijft de voedingswaarde hetzelfde met als verschil dat, in dit voorbeeld, de biologische jam vrij is van bestrijdingsmiddelen en milieu-, dier- en natuurvriendelijker geteeld en geproduceerd is.

Het stempel ‘biologisch’ zegt iets over de manier waarop het product gekweekt of geteeld is, maar zegt niets over de ingrediënten. Producten kunnen samengesteld zijn uit afzonderlijke biologische producten, maar er kunnen net zo goed suiker of andere stoffen in zitten die niet bijdragen aan een gezonde levensstijl.

Gerelateerde Blogs

– bewijs dat gezonde voeding óók lekker en eenvoudig kan zijn –